Żywienie osób starszych – podstawowe zasady

• Spożywanie 4–5 niewielkich posiłków w ciągu dnia – zapobiegnie to napadom głodu, a jednocześnie nie będzie obciążeniem dla układu trawiennego.
• Posiłki powinny być przygotowywane ze świeżych produktów od sprawdzonych dostawców. Przynajmniej jeden z nich powinien być ciepły.
• W ciągu dnia należy pić przynajmniej dwa litry płynów, najlepiej wody mineralnej. W trakcie upałów mogą to być nawet trzy litry płynów dziennie.
• W codziennej diecie powinno znaleźć się jak najwięcej owoców i warzyw – są źródłem błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Można je gotować na parze, rozdrabniać, przecierać czy robić z nich soki.
• Najlepsze źródło węglowodanów to przede wszystkim produkty pełnoziarniste – pieczywo, kasze, makarony.
• Ważnym składnikiem w diecie seniora, niezbędnym dla zdrowych kości, jest wapń, którego źródłem są mleko, jogurty naturalne oraz kefir.
• Warto ograniczyć spożywanie soli – niekorzystnie wpływa ona na ciśnienie tętnicze. Potrawy lepiej doprawiać ziołami i suszonymi warzywami.
• Warto ograniczyć spożywanie tłustych mięs, wędlin, tłuszczów pochodzenia zwierzęcego – mogą one zwiększać poziom złego cholesterolu.
• Wskazane jest jedzenie drobiu, ryb, olejów roślinnych, oliwy z oliwek – są to źródła cennych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
• Osoby mające problemy z gryzieniem lub połykaniem powinny spożywać posiłki półpłynne lub płynne.